The Happiness Quiz

Let’s see how much you know about what makes you happy –

1. What is the one most important factor of sustainable happiness?

A. Enough Money

B. Positive relationships with friends and family

C. Success Rate

D. Age and Beauty

.

.

.

.

Right answer – B. Positive relationships with friends and family

80 year long study done by Harvard found that the most important predictor of happiness and wellbeing was the quality of our relationships.


2. Money makes you happy when –

A. Spent on shopping luxury items

B. Spent on purchasing the luxury car you always wanted to have

C. Spent on a trip with family and friends

D. All of the above

.

.

.

.

Okay so this answer is pretty much subjective.

But research has found that “Happiness is derived from spending money to foster relationships with family and friends, enhance our competence on a skill of hobby, gain autonomy”

Right answer – C. Spent on a trip with family and friends


3. Wellbeing is the result of pursuing goals that –

A. Make you rich

B. Make you famous

C. You set becuase of social pressure

D. Resonate with your true self and give your life meaning

.

.

.

.

Right answer – D. Resonate with your true self and give your life meaning

Cantor and Sanderson (1999) reported that wellbeing was lowered when people sought relatively self centred goals related to physical attractiveness, fame and wealth.


4. Which of the following interventions can produce a long term increase in your levels of wellbeing?

A. Gratitude. Remembering Three Good Things that happened each day

B. Optimism. Writing about your Best Possible Self

C. Strengths. Using signature strengths in new and different ways for a week.
.

.

.
Right answer – A. Gratitude. Remembering Three Good Things that happened each day

Martin Seligman and his colleagues tested interventions to see which had a lasting impact on wellbeing.

Three Good Things exercise led to increase in wellbeing levels for even after 6 months.

Then was Using Signature strengths in a new and different way for a week

The Best Possible Self intervention produced largest immediate increase in wellbeing followed by gratitude exercise.


5. One heated argument or negative, hurtful comments can erase how many of positive acts ?

A. 5

B. 1

C. 10

D. 20

.

.

.

.
Right answer – D. 20

Research has found that one cruel and thoughtless act or comment can wipe out entire month of affection and tenderness


6. Happiness leads to Success.

True or False.

.

.

.

.

Right Answer – True.

Sonja Lyubomirsky and her colleagues found that Happiness is not just a result of success, but also an important cause.


7. Which of the following activity can instantly give you significant boost of happiness?

A. Shopping

B. Helping someone

C. Playing games

D. Reading

.

.

.

.

Right answer – B. Helping someone

When Martin Seligman was asked about what should patients in depression do that can make them happy instantly he said “go and find someone who needs you help and help them”


8. Which of the following can you continue to do everyday to be happy?

A. Plan your activities in the day, Choose freely what you want to do

B. Get your chores done and complete the work you were assigned

C. Go to the party because all your friends are going

D. None of the above

.

.

.

.

Right answer – A. Plan your activities in the day, Choose freely what you want to do

Research found that – Autonomy or the freedom to choose things you want to do, was highly correlated with wellbeing.


I really hope you enjoyed this Quiz.

I have tried my best to inform you about all the facts and findings of research through this quiz. All the information was taken from the book Positive Psychology. The science of Happiness and Flourishing. By William Compton and Edward Hoffman.


Please let me know your feedback. What did you like, what you didn’t. What would you like to know more about

All your thoughts are welcome! ❤️

2 thoughts on “The Happiness Quiz

Add yours

  1. Hi my dear Vru❤️ my angel of happiness 😇 I really love this topic, it’s really meaningful but I love the suggestion no:7 to helping someone really personally make me happy… Thank you so much for sharing your lovely positive vibes 🌈🤗

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: